Baklanın Parkinson üstündeki etkisi şaşırttı; “Motor semptomlarını azaltıyor!”

Parkinson Hastalığı ve Bakla Tüketiminin Önemi

Nöroloji alanında uzmanlaşmış olan Prof. Dr. Gülay Kenangil, Parkinson hastalığının tedavisinde bakla tüketiminin önemli bir rol oynadığını vurguladı. Taze bakla içerisinde doğal levodopa maddesi bulunduğunu belirten Prof. Dr. Kenangil, bu maddenin ilaçlarla benzer etkilere sahip olabileceğini ifade etti. Yapılan bilimsel çalışmalar da bakla tüketiminin hastaların motor semptomlarını azalttığını gösteriyor.

Parkinson hastalığı, beyinde dopamin üreten hücrelerin hasar görmesi sonucu ortaya çıkan ve ilerleyici bir sinir sistemi hastalığıdır. Hastalık, titreme, kas sertliği, hareketlerde yavaşlama ve denge kaybı gibi motor semptomlarla kendini gösterir.

Baklanın taze olarak tüketildiği bahar aylarında içerisinde bulunan levodopa maddesinin etkili olduğunu belirten Prof. Dr. Kenangil, baklanın kontrollü bir şekilde tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Aksi halde, bakla ile ilaçların etkileşime girebileceğini ve olumsuz sonuçlara yol açabileceğini belirtti.

“Levodopa İçeren Bakla Doğru Kullanılmalı”

Dopamin öncüsü olan levodopa maddesini içeren baklanın, hastaları yanıltabileceğini belirten Prof. Dr. Kenangil, baklanın rastgele veya aşırı tüketilmesinin çeşitli yan etkilere sebep olabileceği konusunda uyardı.

Prof. Dr. Kenangil, konuyla ilgili şunları söyledi: “Bakla mevsimi geldiğinde bilinçli bir şekilde tüketilmeli. Bakla, parkinson hastalığında dopamin maddesinin öncüsü olan levodopa içerir.”

Yapılan bilimsel çalışmalar da Parkinson hastaları üzerinde bakla tüketiminin olumlu etkilerini göstermiştir. Ancak baklanın hastalığı tedavi edici olmadığı ve doktor kontrolünde tüketilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

“Bakla Sağlıklı Bir Sebzedir”

Parkinson hastalarının bakla tüketirken dikkatli olmaları gerektiğini belirten Kenangil, şu önerilerde bulundu: “Parkinson hastalığı sürekli ilaç kullanımını gerektirir. Baklayı bu süreçte doktorunuzla görüşerek tüketebilirsiniz. Ancak bakla, ilaçların yerine geçmemelidir. Bakla sağlıklı bir besindir ve doğru miktarlarda tüketildiğinde faydalı olabilir. Eğer Parkinson hastasıysanız, bakla tüketmeden önce doktorunuza danışmalısınız.”

Related Posts

Aile hekimliğinde yeni dönem başlıyor

Yeni yasayla birlikte aile hekimliği uzmanlık sürecinde dikkat çeken değişiklikler geliyor. Sahadaki aile hekimi sayısını artırmayı hedefleyen düzenleme Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yaygın virüs ‘öpücük hastalığına’ neden oluyor, kanser riskini de 5 kat artırıyor!

Dünya genelindeki çoğu insanın hayatının bir döneminde enfekte olduğu Epstein-Barr virüsünün (EBV), kansere yakalanma riskini önemli ölçüde artırabileceği ortaya çıktı. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) kanser araştırma ajansının yeni çalışmasına göre, yaygın görülen bu virüs, kişileri henüz kanser teşhisi almadan yıllar önce yüksek risk altına sokabiliyor.

Türk kahvesi içen herkes bu hataya düşüyor!

Türk kahvesi, sadece bir içecek değil; sohbetlerin, misafirperverliğin ve geleneklerin ta kendisi. Ancak uzmanlar, pek çok kişinin bu keyifli alışkanlık sırasında farkında olmadan büyük bir hataya düştüğünü belirtiyor. Üstelik bu hata, uzun vadede sağlığınızı olumsuz etkileyebilir!

Gözlerinizi güneşten koruyun! Gözlük alırken nelere dikkat edilmeli?

Yaz aylarında güneş ışınları sadece cildi değil gözleri de etkiliyor. Güneş ışınlarının göz hastalıklarına zemin hazırlayabileceğine dikkat çeken Türk Oftalmoloji Derneği (TOD), yaz aylarında güneş gözlüğü kullanımının göz sağlığı açısından önemli bir korunma önlemi olduğunun altını çizdi.

Kanser tedavisinde tarihi mantar umudu: ‘Mumyanın laneti’ yeni ilaçların önünü açabilir

Arkeolojik kazılarda “mumyanın laneti” ile ilişkilendirilen Aspergillus flavus mantarı, bilim insanları tarafından kanser tedavisinde umut vadeden bir molekül kaynağı olarak keşfedildi. Yeni araştırma, mantardan izole edilen bileşiklerin lösemi hücrelerini durdurmada güçlü etkiler gösterdiğini ortaya koyuyor.

Aronya’nın kan şekerini dengelediği belirlendi

Aronya’nın kan şekerini dengelediği ve diyabet hastalarına iyi geldiği belirlendi.