Sırplar bu semptomu hissettikleri anda topluca sarımsağa sarılıyor: Büyük bir hata!

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlarında Kulak Enfeksiyonlarına Dikkat!

Viral enfeksiyon sezonunda üst solunum yolu enfeksiyonlarına eşlik eden kulak enfeksiyonları sıkça gündeme geliyor.

Özellikle soğuk algınlığına yakalananlarda orta kulak iltihabının kaçınılmaz hale geldiğini belirten KBB Uzmanı Dr. Galina Joković, “Viral enfeksiyonlar burundaki normal bakteri florasını bozuyor; bunun üzerine eklenen bakteriyel etkenler, karışık kulak enfeksiyonlarına yol açıyor” diyor.

Çocuklarda üçüncü bademciğin büyümesinin östaki borularını tıkayarak enfeksiyon riskini artırdığını belirten Dr. Joković, “Çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonuna kısa süre sonra kulak iltihabı eşlik eder” diyor.

Enfeksiyonun burundan kulağa östaki borusu yoluyla ulaştığını vurgulayan uzman, alerjilerin, nazal septum sapmalarının ve yapısal farklılıkların da riski tetiklediğini belirtiyor.

Kulak enfeksiyonunda hissedilen şiddetli ağrının başlaması durumunda “hemen acil servise gitmek yerine” uygun bir ağrı kesici almanın ve çocuklarda ılık kompres uygulamanın daha akılcı olacağını söyleyen Dr. Joković, “Ağrı kesiciler 15 dakikada etkisini gösterir; çocuğunuzu gece uykusundan uyandırmayın ve paniğe kapılmayın. Ağrı 4–6 saat içinde tekrarlarsa ertesi gün doktora başvurun” önerisinde bulunuyor.

Muayene edilmeyen kulak enfeksiyonlarının ciddi komplikasyonlarını anlatan uzman, “Tedavi edilmeyen çocuklarda mastoidit gelişebilir ve bu da ciddi sorunlara yol açabilir. Yetişkinlerde ise orta kulak iltihabı nedeniyle oluşabileceği gibi yaz aylarında dış kulak enfeksiyonları da olabilir” diye uyarıyor.

Doğal Uygulamalar Enfeksiyonu Kötüleştirebilir

Havuzdan sonra kulakları temizlemeye çalışmanın enfeksiyonu şiddetlendirebileceğini hatırlatan Dr. Joković, “Kulaklarına kesinlikle sarımsak, alkol ya da ılık yağ dökmeyin. Bu tür ‘doğal’ uygulamalar, enfeksiyonu karmaşıklaştırır ve tanı koymayı zorlaştırır” diyor.

Kulak enfeksiyonlarının tedavi edilmemesinin ciddi sonuçları arasında mastoidit, ensefalit, beyin apsesi ve menenjit bulunmaktadır.

Okul öncesi dönemdeki çocukların kulak enfeksiyonlarına daha yatkın olduğunu belirten Dr. Joković, “Anaokuluna giden minikler, anatomik olarak östaki boruları yatay konumda olduğundan sık sık orta kulak iltihabı geçirir. Yaş ilerledikçe bu risk azalır” diyor.

Pnömokok aşısının bakteriyel etkenlere karşı koruyucu olduğunu hatırlatan uzman, düzenli aşı takvimine uyulmasını öneriyor.

Uzman, kulak temizliği konusunda da uyarılarda bulunuyor: “Kulak kanalına asla çubuk sokmayın; bu sadece kulak kirinin dış yüzeyini temizler, içeri doğru itebilir ve enfeksiyona yol açabilir.

Viral enfeksiyon sezonunda ailelerin, kulak enfeksiyonu belirtilerinde erken müdahale etmeleri ve yanlış ‘doğal’ çözümlerden kaçınmaları gerektiğini vurgulayan Dr. Joković, “Kulak enfeksiyonlarında tanı ve tedavi için doğru adres KBB uzmanlarıdır” diyerek sözlerini noktalıyor.

Related Posts

Aile hekimliğinde yeni dönem başlıyor

Yeni yasayla birlikte aile hekimliği uzmanlık sürecinde dikkat çeken değişiklikler geliyor. Sahadaki aile hekimi sayısını artırmayı hedefleyen düzenleme Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yaygın virüs ‘öpücük hastalığına’ neden oluyor, kanser riskini de 5 kat artırıyor!

Dünya genelindeki çoğu insanın hayatının bir döneminde enfekte olduğu Epstein-Barr virüsünün (EBV), kansere yakalanma riskini önemli ölçüde artırabileceği ortaya çıktı. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) kanser araştırma ajansının yeni çalışmasına göre, yaygın görülen bu virüs, kişileri henüz kanser teşhisi almadan yıllar önce yüksek risk altına sokabiliyor.

Türk kahvesi içen herkes bu hataya düşüyor!

Türk kahvesi, sadece bir içecek değil; sohbetlerin, misafirperverliğin ve geleneklerin ta kendisi. Ancak uzmanlar, pek çok kişinin bu keyifli alışkanlık sırasında farkında olmadan büyük bir hataya düştüğünü belirtiyor. Üstelik bu hata, uzun vadede sağlığınızı olumsuz etkileyebilir!

Gözlerinizi güneşten koruyun! Gözlük alırken nelere dikkat edilmeli?

Yaz aylarında güneş ışınları sadece cildi değil gözleri de etkiliyor. Güneş ışınlarının göz hastalıklarına zemin hazırlayabileceğine dikkat çeken Türk Oftalmoloji Derneği (TOD), yaz aylarında güneş gözlüğü kullanımının göz sağlığı açısından önemli bir korunma önlemi olduğunun altını çizdi.

Kanser tedavisinde tarihi mantar umudu: ‘Mumyanın laneti’ yeni ilaçların önünü açabilir

Arkeolojik kazılarda “mumyanın laneti” ile ilişkilendirilen Aspergillus flavus mantarı, bilim insanları tarafından kanser tedavisinde umut vadeden bir molekül kaynağı olarak keşfedildi. Yeni araştırma, mantardan izole edilen bileşiklerin lösemi hücrelerini durdurmada güçlü etkiler gösterdiğini ortaya koyuyor.

Aronya’nın kan şekerini dengelediği belirlendi

Aronya’nın kan şekerini dengelediği ve diyabet hastalarına iyi geldiği belirlendi.