Hasarlı binalarla ilgili yeni dönem! Artık zorunlu oldu

Yeni Yapılarda Detaylı İnceleme Yapılmadan Verilen Yıkım Kararları Eleştirildi

Depremlerin ardından özellikle yeni binalarda detaylı inceleme yapılmadan verilen yıkım kararları, vatandaşlar ve meslek odaları tarafından eleştirildi. DAİMFED Malatya Şube Başkanı İnşaat Yüksek Mühendisi Kadircan Esen, 1 Haziran 2024 tarihinde düzenlediği basın toplantısında deprem sonrası süreçle ilgili teknik raporları kamuoyuyla paylaşırken önemli uyarılarda bulundu.

Esen: “Bir Binaya Sadece Yüzeysel Gözlemle Karar Verilmemeli”

Esen, “Yeni binaların birçoğuna detaylı analiz yapılmadan yıkım kararı verildi. Bu yaklaşım hem mühendislik bilimine aykırı hem de milli ekonomiye büyük zarar verecek niteliktedir. Bir binaya sadece yüzeysel gözlemle, birkaç çatlak ya da dökülmeye bakarak karar verilmemeli. Aynı şekilde dışarıdan hasarsız gibi görünen bazı eski binaların da statik performansı yetersiz olabilir. Yani her sağlam görünen bina güvenli değildir. Bizim önerimiz, bu tespitlerin mühendislik analizlerine ve performans değerlendirmelerine dayandırılmasıdır. Bu konuda teknik raporlarımızı defalarca ilgili kurumlara ilettik” ifadelerini kullandı.

Mühendislik Kriterlerine Göre Yapılacak

Esen’in bu açıklamaları sonrası Malatya ve diğer deprem bölgelerindeki çeşitli STK’lar da benzer görüşleri kamuoyuna taşıdı, özellikle ekonomik ömrü olan yapıların bilimsel dayanaklar olmadan yıkılmasının doğru olmadığı vurgulandı.

22 Haziran 2025 tarihli ve 32934 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Afetler Sonrası Bina Hasar Tespiti Yapılmasına İlişkin Genel Kurallar Hakkında Yönetmelik” ile artık bu tespitler 6 bölüm ve 36 maddeden oluşan mühendislik kriterlerine göre yapılacak. Yönetmelik kapsamında binalar performans analizleriyle değerlendirilecek, yapı denetimli binalarda hasar kararları psikolojik değil bilimsel temellere dayanacak.

Related Posts

Ekonomist Topkurulu: Rusya, Atlantik sisteminin yaptırımlarına rağmen ekonomik da kazandı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Rusya ekonomisinin büyüme karşın Batılı ülkelerdeki daralmaya dikkat çekti. Putin’in açıklamalarını değerlendiren Ekonomist Hakan Topkurulu Atlantik sisteminin Rusya karşısında ekonomik anlamda da kaybettiğini söyledi.

Elektrik üretimi nisanda yüzde 11 arttı

Türkiye’nin lisanslı elektrik üretimi nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11 artarak, 24 milyon 723 bin 282 megavatsaat oldu.

Araç almak isteyenler dikkat 400 bin TL’nin aylık taksidi belli oldu. Bir banka en düşük faizi uyguluyor

Yaz sıcağında toplu taşıma kullanmaktan bunalanlar, kendi araçlarına sahip olma hayali kuruyor. Artan otomobil fiyatları ve yüksek vergiler nedeniyle birçok kişi bankaların taşıt kredisi kampanyalarına yöneliyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme …

Alım-satım yapacaklar dikkat! Altın fiyatları fena düştü

İsrail ile İran arasında başlayan ve ABD’nin de dahil olduğu çatışmalar piyasayı etkiliyor. Geçen hafta saldırılarla yükselişe geçen altında dalgalı bir seyir hakim. Yeni haftanın ilk saatlerinde en çok araştırılan sorular arasında “Gram altın fiyatı …

Benzin ne kadar oldu?

İran-İsrail gerilimi ile petrol fiyatları bir anda yükselince, bu gelişme akaryakıta zam olarak yansıdı. Ancak tarafların ve ABD’nin ateşkes açıklamaları tansiyonu düşürdü. Brent petrol yeniden 70 doların altına inerken akaryakıtta da tabela değişti …

KKM’de düşüş devam ediyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 20 Haziran 2025 haftasına ilişkin verilerine göre, bu hesapların toplam büyüklüğü bir haftada 7 milyar TL azalarak 559,3 milyar TL’ye geriledi. GERİLEME 7 MİLYAR TL 2023’ün ikinci yarısından itibaren …