Fed Başkan Yardımcısından faiz indirimi sinyali: Tarih verdi

Fed Başkan Yardımcısı Bowman’dan Para Politikası Değerlendirmesi

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) Denetimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Michelle Bowman, Prag’da Çekya Merkez Bankası sponsorluğunda düzenlenen araştırma konferansında para politikasına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Bowman, geçtiğimiz hafta Fed’in politika faizini yüzde 4,25-4,50 aralığında sabit tuttuğunu hatırlatarak, “Veriler sağlam bir iş gücü piyasası olduğunu ve enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2 hedefimize yakın olduğunu gösteriyor. Bu nedenle bu kararı destekliyorum.” şeklinde konuştu.

Enflasyonun mevcut seviyelerinde kalması veya hedefe yaklaşmaya devam etmesi durumunda veya iş gücü piyasasında zayıflama belirtileri ortaya çıkarsa, politika faizinde düşüş yapılmasının uygun olabileceğini belirten Bowman, ticari gelişmeler veya diğer faktörlerin büyük ekonomik etkilere yol açmadığını ifade etti.

Bowman, ekonomideki büyümenin bir miktar yavaşladığını ancak ABD ekonomisinin dirençli olduğunu vurgulayarak, iş gücü piyasasının artık önemli bir enflasyon baskısı kaynağı olmadığını ve kişisel tüketim harcamaları enflasyonunun son üç ayda daha ılımlı bir seyir izlediğini belirtti.

Jeopolitik Riskler Emtiaları Etkileyebilir

Bowman, ekonomik büyüme hızının yavaşlamasıyla birlikte, toplam talepteki zayıflığın iş gücü piyasası koşullarında zayıflamalarla sonuçlanabileceği uyarısında bulunarak, “Enflasyonun sürekli olarak yüzde 2 seviyesine yakın olması, toplam talepteki zayıflama ve iş gücü piyasasındaki kırılganlık işaretleri nedeniyle, istihdam hedefimize ilişkin aşağı yönlü risklere odaklanmamız gerektiğini düşünüyorum.” dedi.

Enflasyonla mücadelede ilerleme kaydedilirken, ticaret müzakerelerinin yüksek tarifelerle sonuçlanması veya firmaların mal fiyatlarını artırması gibi durumlarda potansiyel yukarı yönlü riskler olduğunu belirten Bowman, küresel ticaret yapısındaki değişikliklerin emtia fiyatlarını etkileyebileceğine dikkat çekti.

Para Politikası Belirli Bir Rotada Değil

Bowman, Fed’in temmuz ayındaki toplantısından önce iş gücü ve enflasyon verilerini alacaklarını ve bu verilere dayanarak politika kararlarını şekillendireceklerini söyleyerek, “Kararlarımızı maksimum istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerimize göre alacağız. Politikamız belirli bir rotada ilerlemiyor, verilere ve risklere dayalı olarak şekilleniyor.” ifadelerini kullandı.

Bowman, Fed’in bir sonraki toplantısının 29-30 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirileceğini duyurdu.

Related Posts

Ekonomist Topkurulu: Rusya, Atlantik sisteminin yaptırımlarına rağmen ekonomik da kazandı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Rusya ekonomisinin büyüme karşın Batılı ülkelerdeki daralmaya dikkat çekti. Putin’in açıklamalarını değerlendiren Ekonomist Hakan Topkurulu Atlantik sisteminin Rusya karşısında ekonomik anlamda da kaybettiğini söyledi.

Elektrik üretimi nisanda yüzde 11 arttı

Türkiye’nin lisanslı elektrik üretimi nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11 artarak, 24 milyon 723 bin 282 megavatsaat oldu.

Araç almak isteyenler dikkat 400 bin TL’nin aylık taksidi belli oldu. Bir banka en düşük faizi uyguluyor

Yaz sıcağında toplu taşıma kullanmaktan bunalanlar, kendi araçlarına sahip olma hayali kuruyor. Artan otomobil fiyatları ve yüksek vergiler nedeniyle birçok kişi bankaların taşıt kredisi kampanyalarına yöneliyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme …

Alım-satım yapacaklar dikkat! Altın fiyatları fena düştü

İsrail ile İran arasında başlayan ve ABD’nin de dahil olduğu çatışmalar piyasayı etkiliyor. Geçen hafta saldırılarla yükselişe geçen altında dalgalı bir seyir hakim. Yeni haftanın ilk saatlerinde en çok araştırılan sorular arasında “Gram altın fiyatı …

Benzin ne kadar oldu?

İran-İsrail gerilimi ile petrol fiyatları bir anda yükselince, bu gelişme akaryakıta zam olarak yansıdı. Ancak tarafların ve ABD’nin ateşkes açıklamaları tansiyonu düşürdü. Brent petrol yeniden 70 doların altına inerken akaryakıtta da tabela değişti …

KKM’de düşüş devam ediyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 20 Haziran 2025 haftasına ilişkin verilerine göre, bu hesapların toplam büyüklüğü bir haftada 7 milyar TL azalarak 559,3 milyar TL’ye geriledi. GERİLEME 7 MİLYAR TL 2023’ün ikinci yarısından itibaren …