Bankalarda yeni dönem başladı! Faizler uçtu, 1 milyon TL’nin getirisi tepetaklak oldu

Ticaret Savaşları ve Faiz Oranları Türkiye Ekonomisini Nasıl Etkiliyor?

19 Mart’ta başlayan siyasi operasyonlar ve ABD’nin nisan ayının ilk haftasında duyurduğu gümrük tarifeleriyle tetiklenen ticaret savaşları, Türkiye ekonomisinde kırılganlığı artırdı.

Bu süreç, Merkez Bankası’nın faiz indirim politikasını tersine çevirdi. Faizleri indirerek politika faizini mart ayında yüzde 42,5’e kadar çeken Merkez Bankası, nisan ayında faizi yüzde 46’ya yükseltti. Aynı dönemde bankaların mevduat ve kredi faizlerinde de belirgin artışlar yaşandı.

Mevduat ve Kredi Faizlerindeki Değişim

Dünya Gazetesi’nden Naki Bakır’ın yazısına göre, mevduat faizleri özellikle 3 ay ve 1 yıl vadeli hesaplarda belirgin şekilde yükseldi. Kredi faizlerinde ise en çok talep gören ihtiyaç ve ticari kredilerde hızlı artışlar gözlendi.

Merkez Bankası verilerine göre, 14 Mart ile 18 Nisan arasındaki dönemde bir aylık mevduat faizi yüzde 47,98’den yüzde 52,11’e, üç aylık mevduat faizi ise yüzde 49,91’den yüzde 55,68’e çıktı.

Getirilerdeki Değişim

1 milyon TL’lik mevduatın bir aylık getirisi stopaj sonrası 33.520,27 liradan 36.866,71 liraya yükselirken, üç aylık getiri 34.868,63 liradan 38.899,73 liraya çıktı. Altı aylık mevduat faizi ise az da olsa gerileyerek getiride düşüşe neden oldu.

Kredi tarafında, ihtiyaç kredilerinin yıllık faiz oranı yüzde 62,73’ten yüzde 70,58’e çıktı. Taşıt kredilerinde faiz yüzde 41,46’dan yüzde 43,47’ye yükselirken, konut kredilerinde hafif bir gerileme yaşandı. Ticari kredilerin faiz oranları ise yüzde 55,20’den nisan ayı itibarıyla yüzde 60,99’a çıktı.

Sanayideki Durum

Dünya Gazetesi’nde yer alan Naki Bakır’ın yazısına göre, sanayiciler faizlerin düşmesini beklerken, küresel ekonomik riskler ve iç siyasetteki gelişmelerle beklentiler gerçekleşmedi. Merkez Bankası, döviz piyasasında baskıyı azaltmak için faiz artışına giderken, bu durum sanayi sektöründe yatırım ve üretim maliyetlerini artırdı.

Ticari kredilerdeki faiz artışları, firmaların rekabet gücünü olumsuz etkilerken, yüksek enflasyon ve faiz ortamı sanayicilerin mücadelesini zorlaştırdı.

Related Posts

Akaryakıtta ÖTV artışının temmuz enflasyonuna etkisi ne kadar olacak?

3 Temmuz’da ÖTV ile birlikte benzine 2,26 TL, motorine 2,12 TL, LPG’ye ise 97 kuruşluk zam gelmesinin temmuz ayı enflasyonuna yüzde 0,14 puanlık bir etkisi olacağı hesaplandı.

Bir sigara grubuna daha zam geldi! Yarından itibaren geçerli olacak

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, sosyal medya X hesabı üzerinden bir sigara grubuna daha zam geldiğini duyurdu. Dündar’ın paylaştığı tabloya göre, BAT sigara grubuna gelen zam 05.07.2025 tarihinden itibaren geçerli olacak. ZAM …

Son dakika: Rekabet Kurulu’nun Spotify hakkında inceleme

Dijital müzik dünyasının en büyük oyuncularından biri olan Spotify hakkında inceleme başlatıldı.

Enflasyon sonrası bedelli askerlik de zamlandı: Yeni ücret belli oldu

Enflasyon rakamlarının açıklanması sonrası memur ve emekli maaşlarının yanı sıra bedelli askerlik ücreti de değişti. Buna göre bedelli askerlik ücreti 243.013,44 TL’den 281.895 TL’ye yükseldi. Bedelli askerlik ücreti, her yıl Ocak ve Temmuz aylarında …

Bankalarda faiz rekabeti kızıştı: 500 bin TL ve 1 milyon TL’nin getirisi değişti

Yatırımcılar, bankaların sunduğu yüksek faiz oranlarını araştırmaya devam ediyor. 500 bin TL ve 1 milyon TL’lik mevduatlar için hangi bankalar en yüksek getiriyi sağlıyor? İşte en güncel mevduat faiz oranları ve yatırım yapanların kazançları…

ABD’de özel sektör istihdamı haziranda 33 bin kişi azaldı

ABD’de özel sektör istihdamı, haziranda artış beklentilerinin aksine 33 bin kişi düştü. Ülkede özel sektör istihdamı, Mart 2023’ten bu yana ilk kez düşüş kaydetti