Euclid Uzay Teleskobu, Samanyolu’nda ‘başıboş’ gezegenleri takip ediyor
Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) geçen yıl uzaya fırlattığı Euclid Teleskobu, evrenin derinliklerini tarıyor.
Galaksileri gözetleyen teleskop, karanlık madde ve karanlık enerjinin sırlarını açığa çıkarmak için de görevini sürdürüyor.
Astronomlar, Samanyolu’nun uzak noktalarına bakmak için Euclid’i kullanıyor. Çok sayıda ‘başıboş’ gezegen tespit ettiler.
‘Gezinen dünya’ keşifleri
Bu ‘gezinen dünyalar’, 1500 ışık yılı uzaklıktaki dev bir toz ve gaz bulutu olan Orion Bulutsusu’nun derinliklerinde kaydedildi. Uzmanlar, daha fazlasını bulmak için çalışmalarına devam ediyor.
1 milyar Euro’luk teleskop
ESA, evrenin 3 boyutlu haritasını oluşturmak üzere 6 yıllık görev kapsamında Euclid’i devreye aldı. Geçen yaz fırlatılan uzay tabanlı teleskobun maliyeti 1 milyar Euro.
Bilim insanları, teleskoptan elde edilen görsellerle evrenin açıklanamayan gizemli yüzde 95’i hakkında daha fazla bilgi elde etmeyi hedefliyor.
Milyonlarca nesne buldu
İlk veriler, görünür ışıkta 11 milyon, kızılötesinde ise 5 milyon nesne ortaya çıktı. Araştırmacılar, ‘başıboş’ gezegenlerin yanı sıra, evrenin ilk 1 milyar yılına ait yeni yıldız kümelerini, cüce galaksileri ve çok uzak, parlak galaksileri inceliyor.
James Webb’den daha iyi
Euclid’in fotoğraf çekme kapasitesi, James Webb Uzay Teleskobu’ndan 100 kat daha geniş. Dünya’dan çekilenlere kıyasla 4 kat daha kaliteli görseller elde ediyor.
3 milyon yaşında
Euclid’in tespit ettiği ‘başıboş’ gezegenler yaklaşık 3 milyon yaşında. Bu da onları kozmik ölçekte genç gösteriyor. Jüpiter’in en az 4 katı büyüklüğündeler. Yaydıkları sıcaklık sayesinde keşfedildiler.
Uzayda serbest hareket ediyorlar
The Guardian’ın aktardığına göre astronomlar, söz konusu gezegenlerin, en yakın yıldızlardan çok uzakta oldukları için serbest hareket ettiklerini söylüyor.
Uzayda serbestçe ‘dolaşan’ gezegenler, daha önce de bulundu ancak bu ölçekte değildi.