İsviçre’de buzul çöktü: Dünya iklim değişikliğinin risklerini yeniden tartışıyor






Buzulların Çökme Biçimleri ve İklim Değişikliği

Buzulların Çökme Biçimleri ve İklim Değişikliği

Bilim insanları, dünyanın farklı bölgelerindeki buzulların çökme biçimlerinin değişebileceğini ancak genellikle iklim değişikliğinin rol oynadığını belirtiyor.

Alaska Fairbanks Üniversitesi’nden Martin Truffer

Alaska Fairbanks Üniversitesi’nde buzulların hareketini inceleyen fizik profesörü Martin Truffer, İsviçre’deki bir buzul çökmesinin donmuş toprak olan permafrost’un erimesinden kaynaklandığını belirtiyor. Bu durum, Birch Buzulu üzerindeki kaya yüzeyin dengesiz hale gelmesine sebep olmuş.

Truffer, Birch Buzulu’nun hareket etmesinin hızlandığını ve tüm dağ yamacının çökme noktasına ulaşması durumunda yaklaşık 300 kişinin ve tüm hayvanların köyden tahliye edildiğini belirtiyor.

Aynı zamanda Truffer, bazen suyun tüm bir buzulun altına girebileceğini ve buzulu kaldırabileceğini vurguluyor. Geçmişte Alaska’nın Juneau şehrinin benzer bir sebep ile sular altında kaldığını da söylüyor.

Truffer, birçok buzulun yok olması için daha fazla küresel ısınmaya ihtiyaç olmadığını belirtiyor.

Ohio State Üniversitesi’nden Lonnie Thompson

Ohio State Üniversitesi’nden buzul uzmanı Lonnie Thompson ise buzulların bazen inanılmaz derecede hızlı çökebildiğini belirtiyor. Bu durumun, binlerce insanı risk altında bırakan büyüyen bir sorun olduğunu ifade ediyor.

Bilim insanları, eriyen buzulların önümüzdeki on yıl içinde deniz seviyelerini yükselteceğini ve iç bölgelerdeki buzulların kaybının içme suyu ve tarım gibi alanlarda güvene dayalı toplulukları derinden etkileyeceğini bildiriyor.

Neler Yaşandı?

İtalya’nın Dolomit Dağları’ndaki Marmolada buzulu 2022 yazında dev bir parçasını kaybederek popüler bir yürüyüş alanına çığ düşürdü ve 11 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.

Öte yandan Peru’da yaşanan buzul çökmeleri tsunamiye yol açtı ve toprak kaymalarına sebep olarak birçok kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.

Eriyen Buzullar ve Küresel Isınma

Kömür gibi fosil yakıtların kullanımı sonucu yayılan sera gazları, dünyadaki buzulların büyük çoğunluğunun yok olmasına yol açacak şekilde küresel ısınmaya neden oluyor.

Bilim insanları, Alpler’deki buzulların yüzey alanlarının son 70 yılda yüzde 50’sinden fazlasını kaybettiğini ve bu kaybın hızla devam ettiğini ifade ediyor. Aynı şekilde İsviçre ve Peru’da da buzul kayıplarının alarm verici boyutta olduğu belirtiliyor.

Ne Oldu?

İsviçre’nin Valais kantonu yetkilileri, buzul hareketliliği nedeniyle Birch Buzulu’nun dev bir parçasının koptuğunu bildirerek bölgedeki Blatten köyünün “özel bir durumda” olduğunu açıkladı. Köyde yaşayan yaklaşık 300 kişi tahliye edilmişti.


Related Posts

Okan Buruk isim verdi: Onu transfer etmeyi düşünmüyoruz

Okan Buruk, transfer süreci hakkında konuştu ve ismi Galatasaray ile anılan Ahmetcan Kaplan iddialarına yanıt verdi. Deneyimli hoca, “Şu anda böyle bir düşüncemiz yok. Elimizde Arda, Metehan gibi iki tane çok gerçekten ileriye dönük hizmet edebilecek oyuncular var. O bölgede bir takviye yaparsak, özellikle elimizdeki oyunculardan da çıkmamız gerekiyor.” dedi.

Gazze’de felaket derinleşiyor: Açlıktan 19 kişi daha hayatını kaybetti

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze Şeridi’ne yönelik aralıksız süren saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 59 bini aştı. Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte 19 kişinin açlıktan öldüğünü açıkladı …

İYİ Partili Olgun: ‘PKK’lı teröristler, yasal boşluk nedeniyle bir bir serbest bırakılıyor’

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Hakan Şeref Olgun, Anayasa Mahkemesi’nin “örgüt adına suç işleme” suçuna ilişkin iki fıkrayı iptalinin terörle mücadelede önemli bir hukuki boşluk yarattığını terör örgütü PKK hükümlülerinin serbest bırakıldığını öne sürdü. mahkjum

Uşak’ta feci kaza: Sürücü hayatını kaybetti

Uşak’ta kamyonetle çarpışan motosikletin sürücüsü, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Kırık Ayağı Olan Leylek Kurtarıldı

Muğla’nın Ula ilçesinde ayağı kırılan leylek, ekipler tarafından tedavi için hastaneye götürüldü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Güney Kıbrıs’ı ziyaret edeceği iddialarına noktayı koydu

Güney Kıbrıs’ı ziyaret edeceği iddialarına açıklık getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Benim Güney’e böyle bir ziyaret düşüncem söz konusu değil. Çünkü onlar nasıl KKTC’yi bir devlet olarak kabul etmiyorlarsa biz de Güney Kıbrıs’ı bir devlet olarak kabul etmiyoruz. Dolayısıyla benim kitabımda onlarla böyle bir görüşmenin yeri yok” ifadelerini kullandı.