Kanser tedavisinde tarihi mantar umudu: ‘Mumyanın laneti’ yeni ilaçların önünü açabilir

Mantarın Kanserle Mücadelede Potansiyeli Açığa Çıktı: Yeni Tedavi Yöntemi Olabilir

Araştırmacılar, antik mezarlarda keşfedilen bir mantarın, kanserle mücadelede yeni ve etkili bir tedavi olarak kullanılabileceğini belirledi.

Independent’in haberine göre, Pensilvanya Üniversitesi’nde görev yapan bilim insanları, Aspergillus flavus adlı mantarın, lösemi gibi kanser türlerini durdurma potansiyeline sahip olduğunu ortaya koydu.

Söz konusu mantar, tarihi mezarlar içinde bulunduğunda arkeologların beklenmedik ölümlerine sebep olduğu için halk arasında “mumyanın laneti” olarak adlandırılmıştı.

Kanser Hücrelerine Karşı Güçlü Etki

Nature Chemical Biology dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, bilim insanları mantardan elde ettikleri yeni molekül sınıfı olan asperigimisinleri test etmek amacıyla çeşitli kanser hücreleri üzerinde çalıştı.

Yapılan testler sonucunda, kullanılan dört molekülden ikisinin lösemi hücrelerine karşı güçlü bir etkisi olduğu belirlendi. Bu moleküllerden biri, FDA tarafından onaylanmış sitabarin ve daunorubisin gibi ilaçlarla benzer bir etkinlik gösterdi.

Hücre Bölünmesini Engelliyor

Araştırmanın başyazarı Doç. Dr. Sherry Gao, “Mantarlar bize penisilini verdi. Bu sonuçlar, keşfedilmeyi bekleyen birçok doğal ürünün olduğunu gösteriyor” açıklamasında bulundu.

Gao’ya göre, bu yeni bileşikler kanser hücrelerinin kontrolsüz bölünmesini durdurarak tümör gelişimini yavaşlatıyor. Bu moleküller, hücre bölünmesinde kritik bir rol oynayan mikrotübül oluşumunu engelliyor.

Tarımda Zararlı, Tıpta Umut Verici

Aspergillus flavus adlı mantar genellikle toprakta bulunur ve bağışıklık sistemi zayıf insanlarda akciğer enfeksiyonlarına neden olabilir. Aynı zamanda tarım ürünlerini enfekte ederek ekonomik zararlara yol açabilir. Ancak yapılan araştırmalar, bu mantarın tıpta değerli bir kaynak olabileceğini ortaya çıkardı.

Araştırmaya, Rice Üniversitesi, Pittsburgh Üniversitesi, Teksas Üniversitesi, Washington St. Louis Üniversitesi, Baylor Tıp Fakültesi ve Porto Üniversitesi’nden bilim insanları da katkı sağladı.

Bilim insanları, bu moleküllerin etkilerini hayvan modellerinde test etmeye hazırlanırken, gelecekte insan klinik denemeleri ile tedaviye dönüşüp dönüşmeyeceği araştırılacak.

Çalışma, ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) tarafından desteklendi. NIH, eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde 18 milyar dolarlık fon kesintisi tehdidiyle karşı karşıya kalmıştı.

Related Posts

Aronya’nın kan şekerini dengelediği belirlendi

Aronya’nın kan şekerini dengelediği ve diyabet hastalarına iyi geldiği belirlendi.

Klorlu havuzlar diş minesini sessizce eritiyor!

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, “Yaz mevsimiyle birlikte yüzme havuzları dolup taşarken, diş sağlığını tehdit eden büyük bir tehlike göz ardı ediliyor. Klorlu havuzlarda kontrolsüz pH seviyeleri, özellikle genç yüzücülerde diş minesinin çözünmesine, hassasiyet artışına ve çürük oluşumuna neden oluyor” dedi.

Düz bir karın hayal değil! İzi dışarıdan fark edilmeden, fazla deri ve yağ dokusu alınıyor

Kıyafetin bel kısmı tam oturuyor ama göbek bölgesi sarkıyor mu? Aynada düz bir karın görmek isterken, doğumdan sonra sarkan cilt sizi rahatsız mı ediyor? Ya da epeyce kilo verdiniz ama fazlalıklar hâlâ orada mı duruyor? Estetik, Rekonstrüktif ve Plastik Cerrahi Uzmanı Dr. Ömercan Yağız Öksüz, hastaların karın estetiği ameliyatına dair en çok yönelttikleri soruları yanıtladı.

Araştırma: Her gün kahve tüketmek yaşlanmayı yavaşlatıyor

Araştırma: Her gün kahve tüketmek yaşlanmayı yavaşlatıyor

“Midesini üşütmüştür, geçer” demeyin! Özellikle 5 yaş altındaki çocuklar için çok riskli

Çocukluk çağında sık karşılaşılan ve halk arasında “mide üşütmesi” olarak bilinen gastroenterit, bir başka deyişle bağırsak enfeksiyonu, çocuk acil servis başvurularında ilk sıralarda yer alıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Muhammed Sami Tufan, hastalık hakkında önemli bilgiler verdi.

Sırplar bu semptomu hissettikleri anda topluca sarımsağa sarılıyor: Büyük bir hata!

KBB Uzmanı Dr. Galina Joković, soğuk algınlığı gibi viral üst solunum yolu enfeksiyonlarının kulak enfeksiyonuna yol açabileceğini belirterek, “Viral enfeksiyon burundaki bakteri dengesini bozarak östaki borusu üzerinden kulak iltihabına zemin hazırlar” dedi ve bu durumlarda sarımsak kullanılmamasına dikkat çekti.