Karadeniz’de yeni doğal gaz keşfi heyecan yarattı! İşte merak edilen 6 soru, 6 yanıt

Karadeniz’de 75 Milyar Metreküplük Yeni Doğal Gaz Keşfi Heyecan Yarattı!

Milliyet.com.tr/ÖZEL Hafta sonu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın duyurduğu Karadeniz’deki 75 milyar metreküplük yeni doğal gaz keşfi, büyük bir heyecan yarattı. Yeni rezervin piyasa değeri 30 milyar dolar olarak açıklandı ve 3.5 yıl boyunca hanelerin doğal gaz ihtiyacını karşılayacağı belirtildi.

Keşfedilen doğal gaz, Sakarya Gaz Sahası’ndaki 710 milyar metreküplük doğal gaz rezervine 69 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Bu keşifle birlikte, aynı bölgede yeni potansiyel rezervlerin var olma ihtimali ve yeni gazın karaya nasıl çıkarılacağı konuları merak konusu oldu. Geçtiğimiz yıl Nisan ayında bölgede petrol emaresi bulunduğu belirtilmiş ve bu yeni keşifle ilgili detaylar kamuoyuyla paylaşılmıştı.

Trakya Havzası Doğalgaz Şirketi (TBNG) CEO’su Sinan Furat, bölgede yapılan çalışmaların sonuçlarına göre, Sakarya Gaz Sahası ve çevresinin yüksek hidrokarbon potansiyeline sahip olduğunu belirtti. Yeni keşfin, bölgenin üretim potansiyeline dair önemli ipuçları verdiğini vurguladı.

Yeni keşfedilen rezervin, Sakarya Gaz Sahası’na yakınlığı sayesinde mevcut altyapıya entegre edilebileceği ve Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi üzerinden iletimin gerçekleştirilebileceği düşünülüyor. Bu durum, zaman ve maliyet açısından verimli bir sürecin işletilmesini sağlayacak.

Mevcut doğal gaz üretimine ek olarak yeni keşif, Türkiye’nin konut bazlı yıllık doğal gaz ihtiyacının önemli bir kısmını yerli kaynaklarla karşılayabileceğine işaret ediyor. Bu durum, hanelerin doğal gaz ihtiyacının büyük bir bölümünün yerli kaynaklarla karşılanabileceği anlamına gelmektedir.

Yeni keşfedilen rezervin sisteme entegrasyonu için teknik ve mühendislik çalışmalarının tamamlanmasının ardından, gazın birkaç yıl içerisinde üretime alınması bekleniyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alpaslan Bayraktar, gaz üretiminin artacağını ve günlük miktarın iki katına çıkacağını açıkladı. Karadeniz’de petrol arama çalışmalarının da devam ettiği ve gelecekte bu konuda olumlu gelişmelerin beklendiği belirtiliyor.

Yerli gaz üretiminin artmasıyla, dışa bağımlılığın azalacağı ve fiyat istikrarının sağlanacağı öngörülüyor. Bu durum, vatandaşların enerjiye daha uygun fiyatlarla erişebilmesini sağlayacak en önemli unsurlardan biri olarak gösteriliyor.

Related Posts

Sigaraya yine zam geldi: Güncel sigara fiyatları ne kadar?

Imperial Tobacco grubuna ait sigaralara 8 Temmuz 2025 itibarıyla geçerli olmak üzere zam yapıldı. Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, yeni fiyatları duyurdu. Güncellenen listede en pahalı sigara 91 lirayla Bianca olurken, en ucuz sigara 79 lirayla West markası oldu.

Trump’ın eleştirdiği Powell, borsanın gözdesi oldu

Fed Başkanı Jerome Powell, ABD borsası S&P 500’ün performansıyla, görevdeki en kazançlı merkez bankacıları arasında yer aldı. Donald Trump’ın ağır sözlerle hedef aldığı Powell, yatırımcıya en çok kazandıran ilk üç Fed başkanı arasına girdi.

Akaryakıtta ÖTV artışının temmuz enflasyonuna etkisi ne kadar olacak?

3 Temmuz’da ÖTV ile birlikte benzine 2,26 TL, motorine 2,12 TL, LPG’ye ise 97 kuruşluk zam gelmesinin temmuz ayı enflasyonuna yüzde 0,14 puanlık bir etkisi olacağı hesaplandı.

Bir sigara grubuna daha zam geldi! Yarından itibaren geçerli olacak

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, sosyal medya X hesabı üzerinden bir sigara grubuna daha zam geldiğini duyurdu. Dündar’ın paylaştığı tabloya göre, BAT sigara grubuna gelen zam 05.07.2025 tarihinden itibaren geçerli olacak. ZAM …

Son dakika: Rekabet Kurulu’nun Spotify hakkında inceleme

Dijital müzik dünyasının en büyük oyuncularından biri olan Spotify hakkında inceleme başlatıldı.

Enflasyon sonrası bedelli askerlik de zamlandı: Yeni ücret belli oldu

Enflasyon rakamlarının açıklanması sonrası memur ve emekli maaşlarının yanı sıra bedelli askerlik ücreti de değişti. Buna göre bedelli askerlik ücreti 243.013,44 TL’den 281.895 TL’ye yükseldi. Bedelli askerlik ücreti, her yıl Ocak ve Temmuz aylarında …